Controlul inteligent al energiei: ce este si cum functioneaza un releu wireless inteligent

Controlul inteligent al energiei: ce este si cum functioneaza un releu wireless inteligent
Nu multi oameni isi permit constructia unei case inteligente de la zero in care sa instaleze cele mai noi tehnologii existente si pe care sa o automatizeze dupa bunul plac. Multi dintre noi locuim in case mai vechi cu circuite electrice vechi de cativa ani sau poate chiar zeci de ani cu tot felul corpuri de iluminat si intrerupatoare instalate conform vremurilor.
Asta inseamna ca va trebui sa inlocuim toate intrerupatoarele electrice cu unele inteligente , sau ca ar trebui sa instalam becuri inteligente in locul celor traditionale? Ei bine..am putea face si asta..

Cand vine vorba de intrerupatoare inteligente tineti cont ca multe dintre ele au nevoie de NUL ceea ce ar putea fi o bataie de cap in multe cazuri, daca acesta nu este prezent in doza. De asemenea poate va place design-ul celor pe care deja le aveti si nu sunteti adeptul celor smart care de multe ori au un design modern.
Daca inlocuirea intretupatoarelor nu vi se pare o idee buna, atunci poate va ganditi ca puteti inlocui becurile cu unele inteligente. Pare destul de usor, dar e o solutie mai costisitoare.
Desigur, puteti alege una din solutiile de mai sus, sau puteti opta pentru instalarea unui releu inteligent. Acesta va functiona impreuna cu intrerupatoarele si corpurile de iluminat clasice, dar le va face...inteligente :)

Un releu inteligent este in esenta un comutator care va inchide sau deschide un circuit. Acesta este comandat electronic fie de un senzor fie de o aplicatie de automatizare instalata pe telefon .

Puteti folosi relee inteligente pentru orice dispozitiv alimentat electric, nu doar pentru controlul luminilor. Puteti automatiza sisteme de ventilatie, usi de garaj, rulouri geam, sisteme de irigatie, pompe, centrala termica si lista poate continua.

Sunt diferite modele pe piata. De la cele mai mici, care pot fi montate in spatele unui intrerupator, pana la cele profesionale care sunt montate pe o sina DIN si pot comanda un intreg circuit (cum ar fi un circuit pentru fitrarea apei din piscina).

 

In imaginile de mai sus , vedeti un releu inteligent Shelly, care poate fi montat cu usurinta in spatele unui intrerupator sau priza clasica. Este controlabil din telefon prin WiFi si este compatibil cu Amazon Alexa, Google Assistant si Home Assistant
Acesta va permite sa controlati luminile sau aparatele electrice din telefon sau puteti creea o intreaga automatizare cu ajutorul a diferiti senzori.

Desigur , exista si relee (comutatoare) smart profesionale care au mai multe functii, pot oferi mai multe canale , ofera functii de masurare si analiza consum si multe altele.Si totusi cum functioneaza un comutator inteligent?
La o prima vedere poate parea foarte complicat, avand in vedere multitudinea de fire ce trebuiesc conectate. Desi exista diferite tipuri de relee ce pot parea diferite, conceptul de baza e acelasi.

Sa luam ca exemplu un releu conectat la un intrerupator clasic , care ne va ajuta sa controlam luminile de pe telefon.

Primul pas ar fi alimentarea releului. In interiorul releului este un mic calculator care face posibila conectarea la reteaua WiFi si care stie cum sa interpreteze comenzile venite de la telefon sau de la alti senzori. Acest "mini calculator" are nevoie sa fie alimentat ca orice alt consumator electric. Alimentarea acestuia se realizeaza printr-un circuit clasic dupa cum vedeti in imaginea de mai jos.

Urmatoarea parte este conectarea releului la intrerupator. Acesta trebuie sa detecteze cand intrerupatorul este actionat. Cand spre exemplu porniti manual , intrerupatorul , releul va detecta asta si va inchide circuitul pentru a aprinde becul. In cazul nostru un bec LED. Putem spune ca in acest pas, becul nu mai este controlat de catre intrerupatorul clasic, ci de catre releul (comutatorul) inteligent.

Deja, din acest punct releul poate fi controlat si wireless, din telefon sau poate primi comenzi de la alti senzori integrati in sistemul dumneavoastra smart home.Asta e modul simplificat de functionare a unui releu wireless inteligent. O data ce ajungeti sa intelegeti principiul de functionare si modul de conectare , lucrurile pot parea destul de simple.

Instalarea comutatorului inteligent nu e obligatorie sa fie facuta in spatele intrerupatorului. Desigur, acolo este cea mai facila pozitie. Dar acesta poate fi instalat oriunde unde va permite locul de-a lungul circuitului repectiv.

Pentru cazurile in care nu aveti destul loc in spatele intretupatorului, puteti achizitona un intretupator clasic prevazut cu loc special pentru montarea unui releu wifi.

In planificarea instalarii unui releu va trebui sa tineti cont ca acestea necesita , in general, NUL pentru a fi alimentate. De asemenea, este foarte important sa tineti cont de intensitatea curentului pe care acesta o suporta.

Unele relee au functii suplimentare precum masurarea consumului de energie,  protectie la suprasarcina sau protectie la supraincalzire.
Exista si comutatoare inteligente care pot functiona ca variatoare de tensiune. Cu ajutorul lor puteti regla nivelul de luminozitate, fie din intretupator, fie din telefon.
De aceea este foarte important sa verificati specificatiile inainte sa le cumparati.

In concluzie, un releu wireless inteligent este un dispozitiv electronic inovator care ne permite sa controlam si sa monitorizam diverse dispozitive din locuinta noastra prin intermediul unei conexiuni de comunicare wireless. Acesta are un impact pozitiv asupra vietii noastre de zi cu zi, prin oferirea unei mai mari flexibilitate si control asupra consumului de energie si prin crearea unui mediu mai confortabil si sigur.
Releele wireless inteligente pot fi controlate prin intermediul unei aplicatii de smartphone, al unui comutator inteligent sau al unui senzor si pot fi integrate in diferite sisteme de automatizare a locuintei sau in sisteme de monitorizare medicala. Acestea ne permit sa ne controlam costurile de energie si sa ne imbunatatim calitatea vietii prin facilitarea accesului la informatii si control asupra dispozitivelor din casa noastra.


ATENTIE!
Acest articol oferă informații generale despre curentul electric și nu trebuie considerat un sfat sau o recomandare pentru orice acțiune sau proiect specific. Vă rugăm să consultați un electrician calificat sau un specialist în siguranța electrică înainte de a lua orice măsuri legate de instalarea sau întreținerea sistemelor electrice. Utilizarea necorespunzătoare sau manipularea curentului electric poate fi periculoasă și poate cauza daune, rănire sau deces.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!