Z-Wave vs WiFi vs ZigBee? Ce sa alegi si care e mai potrivit pentru o casa smart?

Z-Wave vs WiFi vs ZigBee? Ce sa alegi si care e mai potrivit pentru o casa smart?

Z-Wave, WiFi și ZigBee. sunt cele mai importante tehnologii wireless pentru o casă inteligentă, dar nu sunt compatibile între ele. Deși este posibil să construiți un sistem smart home bazat în întregime pe una dintre acestea, o abordare mai bună și mai flexibilă este să alegeți produsele care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs. și apoi să le conectați împreună cu un hub inteligent multi-tehnologie. În acest articol, vom arunca o privire asupra asemănărilor și diferențelor fiecărei tehnologii, astfel încât să poți face alegerea potrivită pentru casa ta smart.

Să le luam pe rând și să vedem care din cele trei tehnologii de comunicare este potrivita pentru nevoile tale și pentru rețeaua ta smart home.


 

 

WiFi

Wi-Fi (Wireless Fidelity) este o tehnologie de comunicare fără fir care permite dispozitivelor să se conecteze la internet și să schimbe date între ele prin intermediul undelor radio. Wi-Fi funcționează în spectrul de frecvență de 2,4 GHz sau 5 GHz și poate oferi viteze mari de transfer de date, de obicei mai mari decât cele oferite de tehnologiile de comunicare fără fir precum Bluetooth sau Zigbee.


Wi-Fi este larg utilizat pentru a conecta dispozitivele la internet și pentru a permite comunicarea între dispozitive în locații precum casele, birourile, cafenelele sau aeroporturile. Wi-Fi poate fi configurat prin intermediul unui router sau modem care se conectează la internet prin intermediul unei conexiuni la cablu sau prin intermediul unei conexiuni la satelit.

Dispozitivele care sunt compatibile cu Wi-Fi pot fi conectate la o rețea Wi-Fi prin intermediul unui nume de rețea (SSID) și a unei parole. Odată ce sunt conectate, acestea pot accesa internetul și pot schimba date între ele prin intermediul undelor radio.Dispozitive smart home compatibile WiFi

Există o gamă largă de dispozitive smart home care sunt compatibile cu Wi-Fi

 


HUB-uri compatibile și interoperabilitate

WiFi este singura tehnologie de comunicare fara fir care este compatibila cu toate cele 3 platforme de asistenti vocali: Google Assitant , Amazon Alexa si Apple HomeKit
Ca atare, nu necesită un hub multi-tehnologie decât pentru control vocal simplu. Cu toate acestea, adăugarea unui hub multi-tehnologie va oferi funcții de automatizare mai flexibile și mai puternice.
Integrarea produselor WiFi este acceptată de aproape toate hub-urile multi-tehnologie, inclusiv HomeSeer, SmartThings, Wink, Hubitat, Vera și multe altele. De asemenea, este susținut de o serie de programe software pentru casă inteligentă, inclusiv HomeSeer, Indigo și o serie de programe open source.

 

ZigBeeZigbee este o tehnologie de comunicare wireless care este utilizată în principal pentru aplicații de automatizare a casei și de control. Funcționează în intervalul de frecvențe 2,4 GHz și utilizează un semnal cu putere scăzută și cu un debit de date scăzut pentru a comunica între dispozitive. Acest lucru îl face potrivit pentru aplicații care necesită o conexiune sigură și de încredere pe o distanță scurtă, cum ar fi controlul luminilor, aparatelor și altor dispozitive de la un centru central sau monitorizarea nivelurilor de temperatură și umiditate din casă.
Această tehnologie a fost dezvoltată și standardizată de Zigbee Alliance în 2003. La fel ca Z-Wave, este, de asemenea, o tehnologie de „rețea mesh” de putere redusă. Cu toate acestea, majoritatea dispozitivelor funcționează pe banda mult mai mare de 2,4 GHz. Ca și în cazul Z-Wave, raza de vizibilitate este adesea specificată peste 100 de metri, dar pereții, podelele, tavanele, aparatele și mobilierul vor tinde să reducă acest lucru în mod semnificativ. Chiar și așa, produsele inteligente Zigbee funcționează ca repetoare și astfel este eliminata problema semnalului scazutDispozitive smart home compatibile ZigBee


HUB-uri compatibile și interoperabilitate

Pentru a utiliza dispozitivele Zigbee, este necesară o unitate centrală care să le gestioneze și să le permită să comunice între ele și cu alte dispozitive. Acest tip de unitate centrală este cunoscut sub numele de "hub Zigbee". Hub-ul Zigbee poate fi un dispozitiv standalone sau poate fi integrat într-un alt dispozitiv, cum ar fi o boxă smart home sau o unitate centrală de control a casei. El poate fi conectat la internet și poate fi controlat prin intermediul unei aplicații de smartphone sau prin intermediul unei interfațe web. Dacă doriți să utilizați dispozitivele Zigbee în casa dvs., va trebui să aveți un hub Zigbee pentru a le face să funcționeze împreună și pentru a le controla prin intermediul unei aplicații sau al unei interfațe web.

Zigbee este suportat de o gamă largă de cele mai populare hub-uri multi-tehnologie, inclusiv SmartThings, Wink, Hubitat, Vera și multe altele. Echo Plus de la Amazon este singurul difuzor inteligent care acceptă direct dispozitivele Zigbee. Alte difuzoare inteligente pot controla dispozitivele Zigbee cu adăugarea unui hub multi-tech.


     

Z-Wave

Z-Wave este o tehnologie de comunicare wireless care este utilizata in principal pentru aplicatii de automatizare a casei si de securitate. Functioneaza in gama de frecvente sub-gigahertz (in jurul valorii de 900 megahertz) si foloseste un semnal cu putere scazuta si cu un debit de date scazut pentru a comunica intre dispozitive. Acest lucru il face potrivit pentru aplicatii care necesita o conexiune sigura si de incredere pe o distanta mare, cum ar fi controlul luminilor, aparatelor si altor dispozitive.
Z-Wave este un standard deschis, ceea ce inseamna ca este sustinut de o gama larga de producatori si poate fi utilizat cu o varietate de dispozitive de la diferite companii.
Rețelele Z-Wave nu folosesc un hub central. În schimb, fiecare dispozitiv se conectează la cel din jur, creând o rețea mesh. Puteți conecta până la 232 de dispozitive la această rețea mesh fără să vă faceți griji cu privire la distanța lor față de un hub central.


                           


O altă diferență este consumul de energie și debitul de date. Z-Wave este proiectat să fie o tehnologie cu putere scăzută și debit de date scăzut, în timp ce WiFi este proiectat să fie o tehnologie cu putere mare și debit de date mare. Acest lucru înseamnă că dispozitivele Z-Wave sunt în general mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie și au o durată de viață a bateriei mai lungă, dar nu sunt potrivite pentru sarcini care necesită transferuri de date mari

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!